Monday, 11 November 2013

Luahan Hati Seorang 'Promoter'

Post ini diambil dari page facebook asyraf muda sendiri.


Luahan Hati Seorang 'Promoter'


Tak tahu la kalau aku seorang saja yang perasan. Aku kerja promoter since 2010 lagi disebuah pasaraya besar. Then sambung study dekat pahang. Bila cuti semester, aku habiskan masa kerja cari duit sikit. Sehinggalah srkrg, aku cuti semester dan kerja disana.

Mungkin masa kita kerja, ad custemer sepahkan tempat yg kita dah kemas. Rasa macam nak marah, kalau boleh, nak je pukul dengn penukul besi. tak boleh ke tanya kita yg ad jaga kat situ nak cari saiz itu ini. Dah terang2 kami pakai tag promoter.

Pelbagai gelagat dan karenah manusia aku tengok, ad yg sporting, yg okey, yg tak dgr kata, yg degil, dan yg tak paham bahasa. Kami kata saiz takda, dia tetap nak cari dua tiga kali, last2 bersepah dan dia terus blah. Yg kene kemas kami yg berdiri dari pagi sampai pukul 10 malam.

Tak minta kesian dan simpati sebb itu kerja kami. Walaupun gaji tak seberapa, cukuplah buat berbelanja. Nasiblah tambang bas rapid dan mini tak naik, tak sepadan dgn gaji.

Tp bila pikir balik, kita memang rasa nak marah. Apa boleh buat, kita pekerjs and we doing our job layan custemer termasuk kerenah menyampah dorang.

Kepada promoter, kalau jumpa custemer mcm ni, jgn marah balik tapi balas dengn senyuman. Bagi akulah, bayangkanlah kalau kauorang marah custemer, tak mustahil kalau nnti ad promoter lain akn buat sebegitu pada ibubapamu yg sedang mncari pakaian baru.

Walaupun kita mengelar diri sendiri 'hipokrit'. Depan senyum belakang maki. Hanya kita yg tahu. Tp yg maki tu eloklah dikurangkn. Tak baik. dan tidak diajarkan oleh agama.


Teringat aku akan dua pesanan seorang ustaz, diakhir ucapan beliau dalam satu program dikaca televisyen.

"Yang pertama, hendaklah kita selalu senyum. sebagaimana Nabi SAW bersabda 'senyuman diwajahmu terhadap saudaramu adalah sedekah', murahkannya. kekadang orang itu selalu senyum hidupnya dipermudah."

"Yang kedua pula, jangan sesekali punya sifat hasad dengki dalam diri, kerana apa,  orang yang hidupnya lama, didalam hatinya penuh dengan hasad dengki, pasti setiap masa hati dia tidak akan tenteram dan tenang."

Sekian saja dari seorang 'promoter'.

Senyum!