Thursday, 19 July 2012

MOTIVASI - Manusia Dengan Kebijaksaan Tersendiri

Assalamualaikum.


[Manusia Dengan Kebijaksaan Tersendiri]




Satu hari seorang profesor bijak pandai sedang menyeberang sebuah sungai yg luas dgn sebuah sampan yg didayung oleh seorang pakcik pendayung. 

Di tengah perjalanan, profesor bertanya "Kamu pandai menulis dan membaca?"

"Tidak, tuan. Saya buta huruf," jawab pendayung sampan.

"Oh, kamu sudah hilang separuh daripada kehidupan kamu! Orang yg tidak pandai menulis dan membaca telah hilang separuh keupayaan untuk hidup dengan berjaya."

Sampan terus bergerak meredah sungai yg luas itu. Sejurus kemudian, profesor bertanya lagi. "kamu ada membuat simpanan wang untuk masa depan?"

"Tiada tuan. Pendapatan saya hanya cukup-cukup makan," jawab pendayung sampan lagi. "Kalau begitu kamu hilang lagi separuh daripada kehidupan kamu. Mana mungkin orang yang tidak menyimpan wang boleh hidup selesa pada masa tua nanti."

Sampan terus bergerak. Tiba-tiba sampan itu terlanggar bucu sebuah batu dan bocor. Air mula memasuki sampan.

Mereka berdua bergegas mengambil apa jua bekas untuk mencedok air keluar dari sampan. Namun usaha mereka tidak berhasil kerana air begitu deras masuk. Ternyata sampan itu akan tenggelam!

Dalam keadaan cemas itu, si pendayung bertanya kepada profesor, "Tuan! Tuan pandai berenang?"

"Er, er, saya tidak tahu berenang!" jawab profesor panik.

"Kalau begitu tuan akan kehilangan seluruh hidup tuan!"


Pengajaran: Allah tidak jadikan manusia ini bodoh, tetapi Dia jadikan setiap orang mempunyai "kepandaian" yang berlainan. Masing-masing punya kelebihan dan kekurangan tersendiri. Jadi, tidak ada mnusia bodoh, yang ada hanya manusia dengan kepandaian yang berbeza.





Sumber : Majalah Solusi
             Pakar Diari Hati FB
                                                                                                

ALAMAK Ramadan Tiba lagi !


Apabila telah tibanya Ramadan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan
 - Imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

Assalamualaikum, What's up ?

Ramadan Tiba Lagi...
                                                       
Dua hari lagi nak berpuasa, amacam sudah ready ? Kalau belum, please get ready for that .

 Alhamdulillah kita bertemu lagi ramadan kali ini, syukran ya illahi. Secara umumnya kita pasti sudah ketahui  bahawa ibadah puasa merupakan salah satu rukun islam.

  1.  Mengucap dua kalimah syahadah
  2.  Solat lima waktu sehari semalam
  3.  Puasa di bulan Ramadan
  4. Tunai zakat
  5. Mengerja haji  jika mampu .        

                                                                                                                                                                               
Pejam celik pejam celik , ehh dah nak masuk bulan Ramadan. Bulan Ramadan adalah bulan yang mulia, bulan pahala digandakan dan bulan penghapus dosa  yang mana kita diwajibkan untuk berpuasa.

Kalau tak puasa berdosa ke ?”.

Benda wajib kalau tak buat berdosa , begitu juga dengan solat fardu kalau tak buat berdosa dan wajib bertaubat . Ibadah puasa wajib keatas semua umat islam yang sudah akil baligh kecuali mereka yang uzur. So there is no reason for us untuk tidak berpuasa.

Daripada Abu Hurairah, Rasullullah SAW bersabda “Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang lalu”. Hadith riwayat Imam Nasai’e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi .

Marhaban Ya Ramadan 

Kesimpulannya, Bulan puasa merupakan bulan untuk kita bercucuk tanam untuk akhirat kelak supaya kita lebih terjamin disana nanti, bagaimana caranya ?

  1. Ofcourse jangan tinggal ibadah puasa.
  2. Banyakkan amalan-amalan sunat seperti solat sunat and etc .
  3.  Memperbanyakkan zikir dan doa kepadaNYA
  4.  Bersedekah, ingat janji Allah “What you give, you get back”.
  5.  Bulan ramadan bulan istimewa kerana ada solat terawih, bulan lain ada ? takdekan.
                 

              “Allahumma sallimni ila ramadhan wa sallim li ramadhan wa tasallumahu minni taqabbalan"

          Ya Allah selamatkanlah kami hingga bulan Ramadhan ke depan, dan pertemukan untuk bulan       Ramadhan dan terimalah seluruh amal kami pada bulan Ramadhan.


Rasanya masih belum terlambat bagi saya mengucap “Happy Puasa” kepada keluarga saya, kawan-kawan , warga UiTM Pahang dan seluruh umat islam sedunia. Selamat menyambut bulan Ramadan yang barakah!
                                                                                                                                    
                                                                                                   3.00 PM  Photo by: ILUVISLAM.COM

Saturday, 14 July 2012

ROPE of Allah


Morning guys .


Pepatah islam "Berpegang teguh pada tali ALLAH" .



p/s Want be a great muslim? Don't forget to pray , zikirullah and etc to ALLAH. Insyallah .

                                                                                                                 9.30 AM Photo by: CS110

Talk to ALLAH or ALLAH talk to you ?

Assalamualaikum

Hello guys, What's up ?





If you want to talk to ALLAH, 
                                               then perform solat..

ALLAHU AKHBAR
                                                                

If you want ALLAH to talk to you,
                                                    then read the Qur'an..

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM

Jazakallah !                                                                                                         8.00 AM Photo by: flick

Facebook VS Al-Quran

Assalamualaikum

Just wanna to share something !



So which one guys ?
Facebook or Al-Quran?

Think and Ask yourself. . .

p/s Ramadan will coming , Ermm what your preparation ?

Selamat Hari Lahir ABAH :D


Assalamualaikum



What's in your heart and your deeds.


Semalam pukul berapa entah aku tak ingat , tetiba dapat message daripada ibu :-

"Along esok jangan lupa pagi-pagi ucap happy besday kat abah tau.."

Ya Allah , macam mana aku boleh lupa (tepuk dahi). Nasib baik ibu ingatkan, Alhamdulillah pukul 12.15 minit pagi 15/7/2012 aku message abah :-

"Assalamualaikum abah, Selamat hari lahir. Sayang Abah, semoga abah dirahmati dan diberkati oleh ALLAH SWT, insyallah kita doakan abah"

Tak lama selepas tu, aku dapat message. Aku ingatkan abah dengan ibu dah tidur , rupa-rupanya sempat lagi hantar satu pesanan ringkas :-

"Abah cakap TQ, dia suruh along belajar rajin-rajin."

Nampak sangat ibu aku yang balaskan, hehe Walaupun ringkas, ia penuh dengan maksud tersurat lagi tersirat. Love you mum, love you dad.


Selamat Hari Lahir Abah !!!

"Allah won't appreciate your outer appearance and your wealth, but what's in your heart and your deeds."

-15/7/2012-
-Muda bin Ismail-
-Happy Besday

7.30 AM. Photo by : flickrhivemind

p/s  Tak lupa pada kawan aku yang besday hari ini, selamat hari jadi semoga hidup kamu diberkati dan dirahmati oleh ALLAH SWT. begitu juga dengan my reader semua . Syukran akhi ukhti .

Friday, 13 July 2012

INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

Assalamualaikum wbr

Entry sambungan dari DEMI MASA .




Let's turn to ALLAH,
                                Before we return to ALLAH .


INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA 


Our prophet Muhammad SAW pernah bersabda " Rebutlah peluang lima perkara sebelum datang lima perkara yang lain, iaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sihat engkau sebelum dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum jatuh papa, masa lapang engkau sebelum datang waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datang saat kematian". 


5 Perkara SEBELUM 5 Perkara .



1. Muda SEBELUM Tua 
2. Sihat SEBELUM Sakit
3. Kaya SEBELUM Miskin
4. Lapang SEBELUM Sempit
5. Hidup SEBELUM Mati ...


Ingat lima perkara sebelum lima perkara . 


Hidup didunia hanyalah sementara manakala hidup diakhirat kekal selamanya. Tidakkah kita tahu bahawa bila-bila sahaja kita boleh mati , oleh itu mari kita gunakan kesempatan yang ada untuk beribadah kepada ALLAH agar dosa lampau kita diampun dengan mengingati lima perkara sebelum lima perkara . Jazakallah !

DEMI MASA !

Dengan Nama ALLAH yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum Semua,



Allah berfirman dalam surah Al- Asr ayat 1-3 yang bermaksud "Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar ".


RETURN TO ALLAH
                                   WHILE THERE IS TIME ...




DEMI MASA!

Nabi SAW pernah bersabda "Setiap anak adam pernah melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan adalah memohon keampunan kepada ALLAH".

Demi masa, Sesungguh manusia itu dalam kerugian,
melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh,
dan berpesan-pesan kearah kebenaran dan kesabaran.


Keterangan :-

Manusia dalam kerugian kecuali :-

- mereka yang beriman kepadaNYA
- mereka yang sentiasa beramal soleh
- mereka yang memberi nasihat kearah kebenaran dan kesabaran.


BERIMAN, BERAMAL SOLEH, KEBENARAN, KESABARAN .


Jika tak mahu diri anda dalam kerugian, lakukan 4 perkara tersebut. Insyallah boleh punya , yang penting niat dan dikuti dengan usaha . 

p/s korang perasan tak yang aku banyak sangat guna perkataan 'kerugian' . Bukan apa, cuma aku nak korang sedar yang kita semua memang dalam kerugian termasuklah aku. Sedarlah supaya nanti kita tidak menyesal dikemudian hari. 

Saturday, 7 July 2012

IDM - Internet Download Manager

Assalamualaikum .


                                                  Siapa yang tak Tahu pasal IDM ?

Nama manja IDM , nama penuh Internet Download Manager . Superb, awesome and amazing . IDM for sure untuk mereka yang suka download movie, lagu or what so ever semua segala bagai , seriously aku prefer korang guna IDM. Software ini akan lajukan apa yang korang download , tak percaya cubalah try test . Korang boleh cari software ini kat google dan aku nasihatkan jangan update sebab sekali korang update, treenngggg!!! habislah .

P/s Post ini aku update sebab ada member aku dia kurang tahu pasal IDM! (aku baru guna tahun lepas) so aku rasa mungkin ada antara kita yang tak tahu pasal software ini, masih menggunakan browser, youtube downloader and etc untuk download something . Bukan kata tak bagus cuma korang mesti nak cepat kan , okey gunalah IDM . AWESOME.

cuba klik ini untuk IDM .


Bakal Pengajar ??


Assalamualaikum

Hello guys ! 



Well ,  ini aku . Muhammad Asyraf bin Muda .

Teringat ayah dan ibu yang berada dirumah, adek-adek aku yang mungkin tengah tidur sekarang. Alahai~ rindunya. Sekarang jam menunjukkan pukul 4 pagi, tak dapat tidur sebab petang tadi dah tidur tersangat lama. 

                                     ******************************************

P/s Gambar diatas cuma wayang seakan 'lecturer' mengajar dihadapan. 

p/s Insyallah kalau diberi rezeki, aku nak jadi seorang pengajar.  ^0^




Terima kasih

Hukum- Soal Jawab Mengenai Salam





Jawab jangan tak jawab .


Soalan:-


Apa hukum beri salam?
-Beri salam sunat,  jawab salam hukumnya wajib.


Kalau tak jawab salam berdosa ke?
-Benda wajib kalau tak buat berdosa.


Apa maksud Assalamualaikum?
-Selamat Sejahtera keatas kamu.


Waalaikumussalam?
-Selamat Sejahtera keatas mu juga.


Kalau non-muslim beri salam bagaimana?
-Jawab "alaikum" sudah mencukupi - pendapat jumhur ulama


Boleh tak dalm SMS kita tulis 'salam' je tak penuh?
-Boleh kerana salam dan assalamualaikum mempunyai maksud yang sama iaitu sejahtera.


How about akum, askum and etc..?
Tak boleh kerana akum, askum mempunyai maksud yang bercanggah dan menghina islam.


Mana lebih afdal salam ke assalamualaikum?
-Assalamualaikum


Saya ada terbaca satu artikel yang haram cakap 'salam' saja kerana 'salam' maksudnya selamat tinggal . Boleh terang kepada saya?
-Salam maksudnya sejahtera, selamat . Kalau kita hafal maksud 'salam' dalam asma'ul husna iaitu 99 nama ALLAH, maksudnya selamat dan bukannya selamat tinggal.


Ada lelaki yang saya tidak kenali beri salam kepada saya(perempuan) perlu ke saya menjawabnya?
-Dimaafkan oleh syarak tidak menjawabnya jika boleh mendatangkan fitnah.






Secara umunya, memulakan salam itu adalah sunat manakala menjawabnya adalah wajib. Jika ada sebarang pertanyaan yang sedang bermain difikiran sahabat sekalian, bolehlah email atau komen, insyallah saya akan cuba menjawabnya . Syukran !