Thursday, 27 December 2012

"Rahmat" Allah. Syukur Alhamdulillah

Bismillah

kisah benar dari seorang sahabat bernama Ashraf. 


Scene Setan dan Aku

Kau : Awal lagi. Baru pukul 5.30 pagi.
Aku : dah azan. Aku nak pergi masjid.
Kau : ala.. Awal lagi. Nanti aku kejut pukul 6.30 pagi.
Aku : tapi...
Kau : takde tapi2. Yang penting kau solat. 

Pukul 6.40 aku bangun. Terus ambil wuduk dan solat subuh. Menyesal tidak berjemaah dimasjid kerana 'kau'. 


Pukul 4.50 petang aku dan kawan-kawan pergi bersiar-siar di kawasan felda jengka. Singgah sekejap mandi kolam. selesai mandi..

Scene kawan dan aku

Aku : pergilah solat dulu. Dah nak masuk maghrib.
Kau : nanti aku qadalah.
Aku : mana boleh. Surau kat bawah.

Scene kawan1 dan aku

Kau : kiranya kau solat, nanti bawa motor kitaorang mati kau taklah.
Aku : bukan macam tu. At least aku solat. Selamat aku dari diseksa sebb tak solat.
Kau : so kira kau dijamin masuk syurgalah.
Aku : taklah. Kau rasa allah pilih siapa yang layk masuk syurga dia. Orang yang tak solat atau orang yg solat?

Kami bergerak balik. Malam ahad ada pasar malam. Singgah Sebentar beli makanan. Maghrib disurau jengka bandar pusat.

Sampai rumah. Makan lauk yang beli. Ayam goreng dan nuget. Kedengaran azan isyak. Bersiap dan solat dimasjid lama rantau perintis.

Pukul 8.40 kawan ajak pergi makan. Aku tak buat apa, ikutlah. Mereka gerak dulu. Aku lmbat sikit... Sebenarnya aku tak tahu jalan, last2 aku terus ke UiTM. HOMSIS. Jumpa dengan kawan debat. Silat gayung. Eac. Dan kawan CA.

Kawan yang ajak pegi makan kol tanya dekat mana. Aku jawab aku tak tahu tempat dan bagi masa aku 20 minit.

Aku pun mencari. Bawa motor modenas gt. Cari punya cari. Sampai satu tempat motor tak boleh start. Habis minyak. Terpaksa tolak. Nasib baik tak jauh dari stesen minyk tapi jauhlah jugak. Motor gt berat. Aku tolak motor tak sampai suku jalan. Aku kol kawan. Tak minta tolong cuma aku kata aku terus pergi stesen minyak. Aku teruskan menolak. Tiba2...

Scene kau dan aku

Kau : assalamualaikum. Kenapa ni. Motor rosak ke takde minyak?
Aku : wassalam. takde minyak.
Kau : takpelah. Saya tolong tolakkan.alang2 saya pun nak pergi isi minyak.
Aku : ya Allah. Terima kasih bang.

Lelaki berbaju melayu. Tolak motor aku sampailah depan stesen minyak. Namanya rahmat. Kerja diselangor balik kampung dijengka. Terima kasih.

Mesej masuk dari kawan."kawan kan. Tunggu sana. Kiteorang datang." Terharu. Aku tunggu dorang kat stesen minyak. Terima kasih kawan.

Mungkin salah aku sebab minyak dah berkelip tapi aku tak isi. Akhirnya aku isi full rm 7.81 sen. Insaf sekejap.Rasanya mungkin ini ujian kesabaran.

Alhamdulillah selamat sampai rumah.

Scene kawan dan aku.

Kau : banyak dugaan kau hari ni.
Aku : dlam hati. Hanya allah tahu.

Scene kawan1 dan aku 

Aku : tadi kau kata apa.
Kau : kau nak tahu?
Aku : ye aku tahu.
Kau : ingat ta petang tadi kau kata "at least aku solat" angkuh. Kan Allah dah tunjuk.

Aku mula berfikir. Terus ambil galaxy note kawan aku dan update.

Betul kata kawan1. Kan Allah dah tunjuk. Ya. Allah dah tunjukan aku erti kesabaran. Sentiasa ingatkan Allah. Semasa aku tolak motor aku tidak mengharap sesiapa kecuali DIA. Tiba2 muncul lelaki yang bernama rahmat. Aku rasa Mungkin Allah mengerakkan hatinya untuk menolong aku. Terima kasih Allah kerana memberi saya "rahmat" mu. Alhamdulillah syukur.

Dan aku terfikir adakah ini yang allah nak tunjukkan... Jika benar. Alhamdulillah syukur.

Hadith nabi saw katanya, ketahuilah Allah menguji hambanya kerana sayang padanya. 
SUBHANALLAH...