Tuesday, 8 October 2013

Berkongsi Ilmu bersama Bro Hilal Ashraf.


Bersama Bro Hilal Ashraf


Pada tanggal 12 September 2013, ada satu program forum anjuran Sinergi Ilmu dgn kerjasama UiTM Pahang. Membawa ahli panel yg cukup hebat berbicara, Bro Hilal Asyraf, Ustazah Fatimah Syarha dan Salima Habibi.

Banyak input yg best dikongsikan oleh para panel. S
epanjng forum itu brlansung sempatlah aku ambil beberapa nasihat yg bermanfaat dan taip dlm phone. Jadi jgn salah faham ye. Hahaha

Selesai saja forum, sempat lah aku jumpa direct dgn bro hilal lalu Pekenalkn diri.

"oh.. awak ke asyraf muda, tdi ad kawan awak cerita pasal awak dekat saya. Sihat?"

Aku rasa. Oh k. HAha.

Teruskn dengn menanyakn persoalan pada bro hilal tentang bagaimana kita nak menyakinkn parent yg kita boleh dah kawin. Jawabny yg kahwin usia 23 thn dan punya anak seorang.

Pertama, bagaimana kita dengn ibubapa? Cara kita berinteraksi? Cara kita bercakap? Menjaga dan sebagaimana? Kalau itupun payah, bagaimana nanti bila sudah punya pasangn.

Kedua, bukan ibubapa tak kasi tp ibubapa tahu apa kekurangn kita, mereka lebih berpenglmn. Mana ada ibubapa nak lihat anak mereka tak bahagia.

Ketiga, jgn marah mereka. Mereka tahu ap yg kamu tak tahu. Kalau bilik tak kemas? Bila ad barang bersepah? Mereka always perhatikan kita.

Keempat, tunjuk yg kita dah bersedia. Kestabiln kewangn, ekonomi, kematangan dan cukup serba serbi. Barulah parent yakin dgn kita.

Kelima, tunjukkan yg kita boleh. Jgn kita marah mereka, kerna ibubapa ni kerjany perhatikan kita, jalan yg terbaik adlh tunjukkan bukti yg kita memang dah boleh nikah. Buktikan. ekonomi okey, kerja okey, belajar okey dan sebagainya. Itu jln yg terbaik to make parent yakin dgn kita.insya Allah.

Banyk lagi sebenarny tapi akan dikongsikan pd hari yg akn datang.

Dlm forum 'Aku dibius cinta', bro hilal mndefinisikan cinta itu adlh cinta yg mmbawa kita ke syurga dan menjauhi dr neraka.

Jika benar cinta, kita pasti ingin mmbawa pasangn kita ke syurga dan pastinya jauh dari neraka. Sekian saja. 


Senyum.