Saturday, 23 June 2012

Cara Terbaik untuk Balas DENDAM

Assalamualaikum

Hello guys . What's up?Topik kali ini khas untuk kawan-kawan kita yang suka sangat berdendam tak tentu pasal . Sekadar pengkongsian , saya nak share sikit bagimana cara untuk Balas DENDAM mengikut ajaran islam . Ada ke ? ya , ada saja . Islam adalah agama paling efektif dan kreatif dalam apa jua masalah yang timbul . Semuanya sudah tertulis dalam Al-Quran dan sunnah, cuma kita saja yang malas mencari dan mengaji ilmu tersebut . Tidak mengapalah , disebabkan adanya medium baru iaitu internet yang boleh kita mencari maklumat dengan  cepat dan tepat . insyallah !

Petikan yang aku nak share ini dari tokoh islam negara kita , tak lain tak bukan Dato' Mohd Fadzilah Kamsah . Seorang yang segak , bergaya , dan ada cara penyampaian yang tersendiri . Sekejap ! bukan fadzilah come to me ye lain-lain , itu johan raja lawak .

Proceed . . .

berdasarkan apa yang guru2 saya pesan, saya nak rumuskan kaedah terbaik untuk BALAS DENDAM .

Bagaimana Cara Terbaik untuk Balas DENDAM ?

1. Maafkan dia .
2. Doakan .
3. Sedekahkan Al-fatihah kepadanya.
4. Sentiasa ceria didepan dia.
5. Usaha kuat agar lebih hebat daripada dia .
6. Beri dia Hadiah
7. Sebarkan perkara baik tentang dia .
8. Bela dia jika orang kutuk dia .
9. Buat baik kepada anak2 dan juga ahli keluarganya.
10. Pesan kepada anak2 kita untuk berbuat baik kepada keluarganya.


Katanya lagi , Insya Allah dia akan INSAF ataupun dia JADI GILA!!!

Apalagi kita tunggu, lakukan sekarang . Kepada sesiapa yang tengah berdendam , maafkan dia . Insyallah kita dapat pahala . Ingat marah itu sifat syaitan , kita nak jadi macam syaitan ke , tak nak kan. so maafkan sebagaimana nabi SAW memaafkan umatnya, sebagaimana nabi kita terdahulu .  Syukran .

pepatah melayu "ego dan dendam umpama membakar diri sendiri" .